ЗА/ПРОТИВ отворени листи!


Големина на фонт

На 09.02.2021 година (Вторник) во 19.00ч, во Гранд ресторан, Гостивар ќе се одржи панел дискусија/форум на тема ЗА/ПРОТИВ отворени листи. На овој Форум свои говори ќе имаат тројцата панелисти кои ќе ги кажат своите ставови за листите за советници во пресрет на локалните избори во нашата држава:

  • Дитмире Шеху – Заменик претседател на Државната изборна комисија
  • Низајете Селими – Правник, професор во средно училиште
  • Ана Ристеска-Член на општинска изборна комисија – Гостивар

После нивните говори младите од повеќе политички партии ќе дебатираат за тоа дали треба да се промени изборниот модел, односно дали листите да бидат отворени или не, колку тоа ќе влијае, за кого ќе го дадеме нашиот глас и дали тоа ќе придонесе за поголема одговорност на советниците за време на нивниот мандат.

Активноста е во рамки на Иновативната иницијатива на Хавуше Љесковица од ДУИ  “ЗА и ПРОТИВ отворени листи“. Иницијативата на Хавуше има за цел да ги разгледа предностите и слабостите на овој изборен модел. Преку иницијативата Хавуше ќе организира низа настани со експерти и гласачи, а на крај консолидираните резултати и анализа од дебатите ќе бидат употребени во партијата за подготовка на стратегијата за едукација во рамки на локалните избори.

 

 

КОГА

од: 09-02-2021 19:00

до: 09-02-2021 20:30

КАДЕ

Grand Restaurant Gostivar

Галерија

Останати настани

Панел дискусија посветена на политичкото рекламирање и интегритетот на изборите

Млади од политички партии

03-04-2024

Работилница за акредитирани набљудувачи на изборите

Млади од политички партии

30-03-2024

Панел дискусија: Зајакнување на соработката меѓу националните чинители за проценка на изборниот ризик во Северна Македонија

Млади од политички партии

27-03-2024