Јавна расправа: Предизвици наспроти можности и мерки за зголемување на младинската вработеност и вработување


Големина на фонт

Центарот за едукација и развој, Теарце ќе организира јавна расправа на тема „Предизвици наспроти можности и мерки за зголемување на младинската вработеност и вработување“.

Во продолжение следува распоредот на предвидени активности:

А Г Е Н Д А

12.00 –12.15 Регистрација на учесници

Отворање на расправата

Метин Муареми – Претседател на Центарот за едукација и развој и координатор на настани

12.15 – 12.30 Образовните наспроти пазарните предизвици и можности


Акад. Проф. Д-р Абдулменаф Беџети
– Ректор на Универзитет на Југоисточна Европа

12.30 – 12.40 Тековни владини мерки и политики

 Милан Живковиќ – Посебен советник за труд и социјална политика на Премиерот на Република Северна Македонија

12.40 – 12.50  Каков профил на работници бараат претпријатијата?

Чаније Селими – Сопственик и управител на „РЕА“, Тетово

12.50 – 13.00 Анализа на ускладување на вештините со побарувачката на пазарот на трудот

Астрит Реџепи – Координатор за високо образование, Национална агенција за мобилност и образовни програми

13.00 – 13.10 Соработка меѓу високообразовните установи и потенцијалните работодавци како потреба во зголемувањето на младинската вработливост

Проф. Д-р Мемет Мемети – Декан на Факултетот за општествени науки

13.10 – 13.20 Можностите и ефективноста на активните мерки на Агенцијата за вработување на Северна Македонија и мерките од Акцискиот план за 2021 година

Флорие Лачи, Агенција за вработување на Северна Македонија

13.20 – 13.30 Придобивки од младинската работа, тековните предизвици и потреби

Владимир Ѓорѓиевски – проектен координатор во Центарот за едукација и развој

13.30 – 13.50 Прашања и дискусија со присутните за можните начини на зголемување на вработеноста на младите
13.50 – 14.00 Затворање на расправата
      14.00 Освежување и размена на контакти

 

 

КОГА

од: 03-06-2021 12:00

до: 03-06-2021 14:00

КАДЕ

Универзитет на Југоисточна Европа, Тетово / SEEU, Tetovo

Галерија

Останати настани

Панел дискусија посветена на политичкото рекламирање и интегритетот на изборите

Јавни настани

03-04-2024

Работилница за акредитирани набљудувачи на изборите

Јавни настани

30-03-2024

Панел дискусија: Зајакнување на соработката меѓу националните чинители за проценка на изборниот ризик во Северна Македонија

Јавни настани

27-03-2024