Алумни средба на три генерации од Академијата за јавни политики: Подготви се, избори доаѓаат!

Млади од политички партии, Настани, Политички Партии

На хоризонтот на политичката динамика која еволуира, во рамки на проектот „Поддршка на изборните реформи“, финансиран од Владата на Швајцарија, а спроведуван од Меѓународната фондација за изборни системи (МФИС), со поддршка од Форумот за разумни политики (FРП), се одржа продуктивна алумни средба, со наслов „Подготви се, избори доаѓаат!“, на 30 септември 2023 година. Овој потфат, како дел од пошироката иницијатива „Поддршка на изборните реформи во Северна Македонија“, помага во подобрување на соработката меѓу медиумите и младинските субјекти, притоа негувајќи го демократскиот етос.

Централна точка на настанот беше промоцијата на ,,Збирка на документи за јавни политики’’, како плод на заеднички напор и соработка со која се заокружува значителната работа на учесниците во АЈП. Овој краток преглед ги одразува интелектуалното искуство и аналитичката експертиза усовршени во текот на програмата, растејќи како алатка за пропагирање на дискурсот за јавна политика вон алумни заедницата на АЈП.

   

  

Со панел дискусијата на тема „Во умот на новинарот, како би требало политичарите да се справат со медиумите?, темелно се изанализира таинствената област на новинарството во текот на пленарната сесија предводена од Гордан Георгиев од ФРП. Ценетите панелисти, Оливера Трајковска, Вин Вин, Телма ТВ, Мигена Горенца, МТВ 2, Славица Арсовска, Сител ТВ, Назим Рашиди, Алсат – М ТВ и Душица Мрѓа, 24 ТВ, ја разјаснуваат суштината (типичниот пример) на најпривлечно интервју и динамиката на теренското известување. Тие ги оцртуваат особините на идеал

ниот соговорник и дискутираат за стратегии за справување со агресивни соговорници, секогаш барајќи го она што го прави наративот вреден за веста наспроти она што се отфрла како ирелевантно. Оваа сесија се развива како претходник на интерактивните прашања и одговори, каде што алумни од АЈП ќе имаат можност да се вклучат со панелистите, истражувајќи ги претходно дискутираните нијанси на односот помеѓу политиката и медиумите, служејќи како увертира за интригантната сесија „In the Box“ закажана за попладне.

 

Колективното споделување на перспективите и искуствата ја надминува обичната дискусија, означувајќи скок кон негување на посветла политичка арена во Северна Македонија.

Галерија