Одликување на креаторите на промени: Доделување сертификати на пионери од трета генерација мобилизатори во заедницата

Мобилизатори на заедницата, Работилници и обуки

Добредојдовте на официјалниот извештај на Алумни конференцијата за мобилизација на заедницата: Патот досега и патот пред нас. Настанот се одржа во два дена, 9 – 10 јуни 2023 година, во динамичниот град Скопје. Ова конференција беше успешен потфат во организација на ИФЕС преку проектот Поддршка на изборните реформи и беше гордо поддржан од страна на Владата на Швајцарија.

Првиот ден од оваа конференција започна со срдечен вовед на нашиот истакнат модератор, по што следуваше воведното обраќање на Јоана Косма, директорка на ИФЕС во Северна Македонија.

Значаен белег на настанот беше поучниот преглед на Елизабета Марковска Спасеноска околу напорите, предизвиците и достигнувањата на мониторингот од матрицата за следење, што обезбеди терен за размислувања меѓу трите генерации мобилизатори на заедницата за влијанието на нивните мониторинг искуства врз нивниот личен развој, како и нивните врсници и заедници. Следеше инспиративна расправа околу иновативните алатки за мобилизација, при што панелистите и учесниците ги споделија своите различни искуства за имплементирање на прогресивните идеи и алатки за мобилизација на заедницата, почнувајќи од креативен активизам и герилски акции преку дигитален опфат, стенд-ап комедија настани и пикници во заедницата.

Интерактивната сесија за прашања и одговори по дискусијата овозможи стимулирање на дискурсот меѓу учесниците. Првиот ден заврши со кратко резиме на достигнувањата и заокружување на дневните дискусии. Што е најважно, денот заврши со висока нота со доделување сертификати на мобилизатори од трета генерација во заедницата, во чест на нивниот неуморен напор и придонес за иницијативите на нивните организации.

Следниот ден, три панел дискусии го продлабочија разговорот околу три важни аспекти на граѓански ангажман. Во текот на првата, панелистите споделија сознанија од партнерствата меѓу младите/возрасните и одржувањето отворени комуникациски линии со општините при спроведувањето на активностите за мобилизација на заедницата. Форумот потоа го префрли фокусот на потенцијалот на онлајн активизмот за офлајн влијание, истражувајќи како дигиталните алатки можат да поттикнат вистинска трансформација во заедницата. Конференцијата потоа продолжи кон испитување на образовната улога, дискутирајќи за употребата на граѓанското образование и кампањи за обука за долготрајно влијание во заедницата.

Доделување сертификати на пионери од трета генерација мобилизатори во заедницата

Галерија